Direct contact? Bel een coördinator.
Wat is mentorschap?
“Mentorschap is een manier om iemand te beschermen die niet goed kan beslissen over zijn verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. De rechter kan een mentor aanstellen die de persoonlijke (niet-financiële) zaken van deze persoon regelt. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan een mentor krijgen.”
Bron: www.rechtspraak.nl
Mentorschap is bedoeld voor personen die niet (volledig) in staat zijn zelf beslissingen te nemen en die voor persoonlijke zaken niet op familie en/of anderen kunnen terugvallen. Het gaat om volwassenen die moeite hebben om informatie te begrijpen en beslissingen te nemen. Hun kwetsbaarheid kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een psychiatrische stoornis, verstandelijke beperking, verslaving, hersenletsel of dementie.
Een mentor helpt bij persoonlijke belangen, zoals huisvesting, verzorging en medische behandeling. Als mentor ben je de wettelijke vertegenwoordiger en belangenbehartiger van jouw cliënt. Je staat hem terzijde met raad en daad. Je bent zijn adviseur en vertrouwenspersoon. Je betrekt de cliënt zo goed mogelijk bij te nemen beslissingen en als het nodig is, ben je bevoegd om namens hem besluiten te nemen. Je bent ook degene die samen met of namens de cliënt gesprekken voert met artsen, therapeuten of andere zorgverleners. Je neemt de wensen en behoeften, de normen en waarden van jouw cliënt als leidraad bij alles wat je voor hem doet of regelt. Op deze manier help je iemand toch regie over zijn leven te houden en bewaak je de zorg voor jouw cliënt.
Als mentor treed je op als adviseur, belangenbehartiger en wettelijk vertegenwoordiger. Je helpt de cliënt beslissingen te nemen over de zorg en waar nodig ben je bevoegd om beslissingen te nemen voor de cliënt. Je richt je daarbij op immateriële zaken. Wat niet tot uw taak als mentor behoort, is het beheren van de financiën van de cliënt. De financiële zaken worden over het algemeen geregeld door een bewindvoerder.
De taken als mentor:
- belangenbehartiging
- advisering
- vertegenwoordiging
- opbouw en behoud van vertrouwen.
De wettelijke bevoegdheden als mentor:
Als mentor ben je wettelijk bevoegd om de cliënt te vertegenwoordigen in aangelegenheden betreffende diens verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Je stelt vast in welke situatie de cliënt zelf wil en kan beslissen en helpt de cliënt dat zo veel als mogelijk te doen.
Werkwijze Stichting Mentorschap Rotterdam
Stichting Mentorschap Rotterdam wordt door de kantonrechter benoemt tot mentor. De beschikking staat op naam van de stichting. Bij gebleken geschiktheid van de vrijwillige mentor mandateert de stichting het mentorschap aan de vrijwillige mentor.